spinks

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

finančný a kalendárny rok

Kalendárny rok 2009 je za nami.
  Finančný rok  nemusí byť totožný s kalendárnym rokom.

Kalendárny rok 2009 je za nami. Za pár dní sa rok 2009 skončí aj podľa julianského kalendára. Vo väčšine firiem na Slovensku súčasne s kalendárnym rokom skončil aj rok finančný. Zo všetkých dvanástich mesiacov je práve december najmenej vhodný, aby bol posledným mesiacom finančného roku. Ukončenie finančného roku napr. v októbri ( platí pre štátny rozpočet napr. USA ) je určite vhodnejšie ako v decembri, čo je mesiac s najmenším počtom pracovných dní.

Vianočné večierky, vianočné nákupy, upratovanie, dovolenky a k tomu ešte povinnosti vyplývajúce s ukončenia finančného roka, to všetko len pridáva ďalší stres a nervozitu. Hektickú atmosféru umocňuje povinná dovolenka v štátnych inštitúciách, ale aj   koncoročná komunikácia s bankami a posledné silvestrovské platby cez internetbanking.  Vo vedení účtovníctva nezostáva iné len používať magický dátum 31.12. až do 25. januára, čo je termín odovzdania daňového priznania o DPH. Skoro celý január takto dobiehame to, čo sa nedalo stihnúť v sviatočnom decembri.   

Samozrejme, že u zahraničných firiem sme sa s finančným rokom, ktorý nebol totožný s kalendárnym, mohli stretnúť už po 1989. Podľa obchodného zákonníka si firmy môžu stanoviť ukončenie finančného roka ( je pomenovaný ako hospodársky rok ) podľa svojich potrieb. Musí to však byť deklarované v ich Stanovách a tiež je tu povinnosť oznámiť to daňovému úradu. Je však jasné, že slovenské firmy budú ochotné zaviesť iný finančný rok do svojej hospodárskej činnosti jedine súbežne so štátnym rozpočtom.    

 Záverom ( pre odľahčenie ) ešte jedna malá prognóza.

Štátny rozpočet na rok 2010 je už schválený. Možno však po júnových voľbách ( v čase končiaceho sa školského roku ) niektorým nadaným politikom z novozvolenej vládnucej strany napadne, že keď nemusí byť školský rok totožný s kalendárnym, nemusel by ani finančný rok končiť práve 31.12. Keďže poznáme vycibrenú logiku našich poslancov, najskôr si dajú dokopy konce školského a finančného roku a budú presadzovať ukončenie finančného roka v termíne 30.06.

Potom nám ostane ľahšia úloha vysvetliť im, že nový finančný rok nemusí byť nutne totožný ani so školským rokom. Možno im postačí uviesť zopár príkladov kedy končí finančný rok v iných hospodársky vyspelých štátoch.  

             Celý problém na štátnej úrovni je prirodzene zložitejší. Ak by sa rovnaký finančný rok legislatívne určil v Európskom parlamente s platnosťou pre všetkých členov EU, bol by problém vyriešený a všetky členské štáty povinne spokojné. 

 


spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014